Πιέζουν οι Φαρμακοβιομηχανίες και Καθυστερεί ο ΕΟΦ να Ρυθμίσει τα Προϊόντα Φαρμακευτικής Κάνναβης

Ευεργετικές ιδιότητες πρόληψης, αγωγής ή ακόμα και θεραπείας, υπόσχονται διάφορα προϊόντα που περιέχουν κανναβινοειδή και προβάλλονται με παραπλανητικό τρόπο ως «φαρμακευτικά», θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των πολιτών.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) δέχεται καθημερινά ερωτήματα, αναφορές και καταγγελίες για τέτοιου είδους προϊόντα που παρουσιάζονται ως «θαυματουργά». Συνήθως πρόκειται για βρώσιμα ή άλλα προϊόντα που περιέχουν κανναβινοειδή, για τα οποία δεν έχει διαμορφωθεί το κανονιστικό πλαίσιο τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, διακινούνται όμως από καταστήματα, φυσικά και διαδικτυακά.

Ο ΕΟΦ, με πρωταρχικό στόχο την προστασία των πολιτών και με δεδομένο ότι η συζήτηση γύρω από την κάνναβη, τις ιδιότητες και τις χρήσεις της, βρίσκεται σε εξέλιξη απασχολώντας τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, κρίνει σκόπιμο να διευκρινίσει τι ισχύει για τη φαρμακευτική κάνναβη στη χώρα μας.

Αυτή τη στιγμή, το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα για την κυκλοφορία σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης είναι πλέον καθορισμένο και οι διαδικασίες χορήγησης των κατάλληλων εγκρίσεων έχουν ήδη ξεκινήσει. Το νομικό πλαίσιο που ισχύει, αφορά αυστηρά στα τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης των ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2% για ιατρικούς σκοπούς.

Οι πρώτες άδειες σε εταιρείες για την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα μας δόθηκαν το Νοέμβριο του 2018. Ως εκ τούτου, ο ΕΟΦ δεν έχει εκδώσει καμία έγκριση κυκλοφορίας τελικού προϊόντος φαρμακευτικής κάνναβης μέχρι σήμερα. Επίσης, δεν έχει κάνει δεκτή καμία γνωστοποίηση κυκλοφορίας προϊόντος ως συμπλήρωμα διατροφής με κάνναβη.

Επιπλέον, για τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, όπως και για τα λοιπά συνταγογραφούμενα φάρμακα, απαγορεύεται κάθε διαφημιστική ή προωθητική ενέργεια, καθώς και η παροχή δωρεάν δειγμάτων στο κοινό, τονίζει ο ΕΟΦ.

 

ΥΣ: Σημείωση της Συντακτικής Ομάδας

 

Ο ΕΟΦ καθυστερεί να διαμορφώσει το κανονιστικό πλαίσιο και τους όρους διάθεσης των προιόντων CBD Κάνναβης με περιεκτικότητα σε THC μέχρι 0,2% στην αγορά των φαρμακείων, προβάλλοντας ως δικαιολογία ότι πέραν του Νόμου που ισχύει, πρέπει να υπογραφεί και Κοινή Υπουργική Απόφαση των Αρμοδίων Υπουργών.

Γνωρίζοντας τι ακριβώς συμβαίνει στο παρασκήνιο για την συγκεκριμένη υπόθεση, προσχηματικά η Διοίκηση του ΕΟΦ δεν δίνει Αριθμούς Γνωστοποίησης για συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν έως 0,2% ΤΗC, έτσι ώστε να κυκλοφορήσουν νομότυπα και στην αγορά των φαρμακείων.

Σημειωτέον ο κάθε Αριθμός Γνωστοποίησης στοιχίζει για τον εισαγωγέα 600€ ανά προιόν και ισχύει για μία τριετία. Φανταστείτε πόσες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ θα μπορούσε να έχει εισπράξει το Ελληνικό Δημόσιο αλλά πάντα στον βωμό των σκοπιμοτήτων για ακόμη μία φορά ισχύει η λαική παροιμία " όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει".

Η αποκλειστική ευθύνη είναι καθαρά της Διοίκησης του ΕΟΦ  που με προσχηματικά και παραπλανητικά άρθρα  προσπαθεί να καλύψει τις δικές της ευθύνες, διαστρεβλώνοντας τις αλήθειες και παραπλανώντας την κοινή γνώμη.

Τα προιόντα hemp (ζαχαρώδη τρόφιμα - φυτικά βότανα), δεν χρειάζονται καμία άδεια από τον ΕΟΦ.

 

Πηγή: cnn.gr