Ρωτήσαμε τη Θέση των Κομμάτων για την Ψυχαγωγική Κάνναβη

Eίναι υπέρ της αποποινικοποίησης ή όχι;

Αυτό που παρατηρούμε έντονα στην προεκλογική περίοδο που διανύουμε, είναι η κυριαρχία της (κακής) επικοινωνίας έναντι της πολιτικής. Μετά από δέκα χρόνια κρίσης, στον δημόσιο λόγο επικρατεί περισσότερο η συνθηματολογία και οι εντυπωσιασμοί, και λιγότερο τα πολιτικά προγράμματα και οι θέσεις. Το εύλογο ερώτημα λοιπόν είναι αν πηγαίνοντας στην κάλπη την Κυριακή, έχουμε ενημερωθεί επαρκώς για τις θέσεις των κομμάτων σε βασικά ζητήματα. Τομείς όπως η οικονομία, η ασφάλεια και τα εργασιακά, είναι ψηλά στην ατζέντα και συζητιούνται συνεχώς. Τι γίνεται όμως για ζητήματα που βρίσκονται στο περιθώριο του δημόσιου διαλόγου; Επιλέξαμε τέσσερις θεματικές: την κάνναβη, τα LGBTQ+ δικαιώματα, την παιδεία και τους νέους, και θέσαμε στα κόμματα τέσσερα απλά ερωτήματα για να διευκρινίσουν τις θέσεις τους.

Ένα από τα ζητήματα που μας απασχολεί, αφορά την αποποινικοποίηση της ψυχαγωγικής κάνναβης, στα πρότυπα άλλων κρατών. Απευθυνθήκαμε σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα (εκτός της Χρυσής Αυγής) για να μας πουν τη θέση τους. Ακολουθούν οι απαντήσεις που λάβαμε (από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων).

ΣΥΡΙΖΑ

Τα τελευταία χρόνια έγιναν σημαντικά βήματα, σε ό,τι αφορά το νομικό πλαίσιο για τη βιομηχανική και τη φαρμακευτική χρήση της κάνναβης. Βήματα που ανοίγουν νέες προοπτικές για την παραγωγή προϊόντων και την οικονομία (βιομηχανική κάνναβη) και εξασφαλίζουν την αξιοπρεπή πρόσβαση των ασθενών σε θεραπεία, όταν αποδεδειγμένα τα σκευάσματα φαρμακευτικής κάνναβης μπορούν να βοηθήσουν την υγεία τους (ιατρική κάνναβη). Αυτές οι πρωτοβουλίες, παρότι χρειάζονται βελτιώσεις και εκτενέστερο έλεγχο της εφαρμογής τους στην πράξη, καλλιέργησαν το έδαφος ώστε σήμερα να συζητάμε για την ψυχαγωγική κάνναβη με λιγότερες προκαταλήψεις, με λιγότερο «ηθικό πανικό».

Σχετικά με τη χρήση ψυχαγωγικής κάνναβης, ένα πράγμα είναι σίγουρο: τα μοντέλα καταστολής, οπουδήποτε εφαρμόστηκαν, απέτυχαν παταγωδώς. Αύξησαν τους χρήστες και τους θανάτους από υπερβολική δόση ή μολυσματικές ασθένειες, ώθησαν τα εξαρτημένα άτομα στο περιθώριο και την παρανομία, ενώ παράλληλα άφησαν στο απυρόβλητο τα μεγάλα κυκλώματα διακίνησης. Χρειαζόμαστε λοιπόν μετάβαση σε ένα άλλο σύστημα, πιο κοντά σε εκείνα που διεθνώς έφεραν θετικά αποτελέσματα. Δομικό στοιχείο αυτού του συστήματος είναι η διαμόρφωση ενός συνολικού πλαισίου ενημέρωσης, πρόληψης και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, με καμπάνιες επιστημονικής πληροφόρησης του κόσμου, με ενίσχυση των δομών απεξάρτησης, με ιατροφαρμακευτική κάλυψη, με πολιτικές επανένταξης μέσω της εργασίας.

ΚΚΕ

Για το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, η πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά είναι υπόθεση πρώτης γραμμής και με αυτό το πλαίσιο παίρνει συνέχεια διεκδικητικές πρωτοβουλίες μέσα στο εργατικό, το μαζικό και το νεολαιίστικο κίνημα. Καλούμε τους νέους και τις νέες, τον λαό, να αγωνιστούν ενάντια στην αθώωση της κάνναβης αλλά κι ενάντια στη νομιμοποίηση της χρήσης ναρκωτικών μέσα από τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης. ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ναζιστική εγκληματική ΧΑ, μαζί ψήφισαν στη Βουλή τα μέτρα που ανοίγουν διάπλατα τον δρόμο της νομιμοποίησης των ναρκωτικών και βάζουν ταφόπλακα στην πρόληψη και την απεξάρτηση. Είναι τα ίδια κόμματα που με την πολιτική τους -είτε ως κυβέρνηση, είτε ως αντιπολίτευση- ενισχύουν τις αιτίες που σπρώχνουν τους νέους στη χρήση ουσιών και ταυτόχρονα μειώνουν το κίνητρο των εξαρτημένων για θεραπεία. Δηλαδή, καταδικάζουν τη νεολαία στην ασφυξία της εργασιακής ζούγκλας και ανασφάλειας, στην έλλειψη ελεύθερου χρόνου, που εμποδίζει τη δημιουργική ενασχόληση με τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, αλλά και στο σμπαράλιασμα των φιλικών, διαπροσωπικών, οικογενειακών, κοινωνικών σχέσεων. Θυσιάζουν τις σύγχρονες ανάγκες των νέων στη δημιουργική ζωή και μετά βαφτίζουν τη χρήση «ελεύθερη επιλογή» και «δικαίωμα». Με ένα δυνατό ΚΚΕ, η νεολαία μπορεί να δυναμώσει την πάλη για μια ζωή ολόκληρη, με σύγχρονα δικαιώματα, όχι μια ζωή με δόσεις.

Ένωση Κεντρώων

Η διεθνής εμπειρία μάς έχει αποδείξει ότι οποιοδήποτε από τα δύο εφαρμοσμένα μοντέλα αποποινικοποίησης της κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς εφαρμοστούν, μπορούν να είναι ωφέλιμα για την κοινωνία και την οικονομία.

Στη μία περίπτωση έχουμε την -με χαλαρές προϋποθέσεις- διάθεση κάνναβης σε καθαρή μορφή αλλά και σε μορφή σκευασμάτων όπως γίνεται σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ. 
Τα θετικά ποτελέσματα αυτού του τρόπου διάθεσης έχουν να κάνουν με τη σταθεροποίηση του αριθμού χρηστών κάνναβης και την αύξηση των εσόδων του κράτους και των πολιτειών που το εφάρμοσαν, από μία οικονομική δραστηριότητα η οποία βρισκόταν στην γκρίζα ζώνη της παραοικονομίας των ΗΠΑ.

Ωστόσο μιλάμε για την κουλτούρα των κατοίκων των πόλεων της Αμερικής, που είναι σε πολλά σημεία τελείως διαφορετική από την κουλτούρα των κατοίκων της Ελλάδας.
Στην Ελλάδα θα μπορούσε να είναι εφαρμοστέο το μέτρο της αποποινικοποίησης αλλά μόνο μέσα από ένα σχετικά πιο αυστηρό πλαίσιο με τη διάθεσή της αποκλειστικά και μόνο εντός αυστηρά πιστοποιημένων και ελεγχομένων χώρων ή περιοχών, ακολουθώντας το μοντέλο της Ολλανδίας.

Σε καθεμία από τις δύο περιπτώσεις, η Ένωση Κεντρώων θα μπορούσε να στηρίξει μία τέτοια πρόταση εφόσον συντρέξουν οι ίδιες προϋποθέσεις, όπως και στο ζήτημα της υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια. Δηλαδή, το να μην έρθει το νομοσχέδιο προς ψήφιση εντός πολύ μικρού χρονικού διαστήματος και εφόσον έχει προηγηθεί εκτενής συζήτηση από αρμόδια επιτροπή της Βουλής ανάμεσα στους εκπροσώπους του κοινοβουλίου και στους εκπροσώπους φορέων και πολιτών.

Η ελληνική κοινωνία ευρισκόμενη σε μία κατάσταση σοκ λόγω των συνεχόμενων ετών οικονομικής κρίσης και εν μέσω σημαντικών γεωπολιτικών εξελίξεων, θα ήταν αρνητική σε οποιαδήποτε μεταρρύθμιση αμφισβητούσε τις θεσμοθετημένες και παγιωμένες αξίες της.

Ωστόσο, η ελληνική κοινωνία έχει αποδείξει ότι μέσα από εκτενή διάλογο, μπορεί να πειστεί για την λογική ενός επιχειρήματος, και να το αποδεχθεί πολύ πιο εύκολα σε σχέση με άλλους Δυτικής νοοτροπίας λαούς.
Πηγή: www.vice.com